skip to Main Content

Fantastic Plastic

Hergebruik van plastic

Plastic vermalen, smelten, vormen

Plastic recyclen

Waarde geven aan afval plastic

Mooi circulair plastic

Mooizooi krijgt veel plastic aangeleverd. Soms zoveel dat het jaren zou duren voordat klanten alles hebben gekocht. Ondertussen raakt het magazijn vol.

Van onbenut plastic naar zinvol en mooi nieuw product.

Daarom gaat Mooizooi van dat restpartij-plastic of afval-plastic nieuwe nuttige voorwerpen maken.

Sorteren

De eerste stap is het sorteren van de verschillende plastic soorten. De belangrijkste reden is dat elke soort zijn eigen smeltpunt heeft. En niet goed hecht als ze gemengd worden.

 

Sommige plasticsoorten zijn maar eenmaal te gebruiken of vallen onder zeldzamer voorkomende soorten (PMMA, PC, ABS, SAN, PEI, POM, PEEK) Of het is afbreekbaar plastic van bio-materiaal zoals mais. (Al vereist dat vaak warmte en enige tijd om af te breken.)

Vermalen van plastic

Vermalen in de Shredder

Vaak staat op plastic een code, een nummer in een driehoek, waarmee wordt aangegeven welke plasticsoort het betreft. Soort wordt bij soort gezocht en daarna in de Shreddermachine vermalen tot kleine vlokken. Bovendien wordt zoveel mogelijk kleur bij kleur gesorteerd. 

 

 

Smelten en vormen van plastic

 

De vermalen plastic vlokken zijn nu grondstof om verwerkt te worden in een andere machine. Verwerken betekend smelten en vormen.

Spuitgietmachine of injectiemachine

Met een spuitgietmachine/ injectiemachine hoeveelheid vermalen plastic verhit worden en in een mal gespoten worden voor een plastic eindproduct.

Door het mengen van kleuren kunnen (vaak onverwachte) gemarmerde  creaties ontstaan.

Plastic is niet altijd fantastisch

Het verhaal over plastic is niet altijd fantastisch, al is het prachtige uitvinding om van aardolie plastic te maken voor vele handige toepassingen. Het probleem wordt gevormd door plastic zwerfafval. Veel plastic wordt keurig bij het afval gegooid maar wordt daarna niet gescheiden van ander afval en verbrand.

Helaas komt veel plastic ook terecht in de natuur en in de maag van dieren. Plastic dat in zee komt valt zeer langzaam uiteen in kleine stukjes microplastics maar vergaat de eerste honderden jaren niet maar wordt gegeten door vissen, de grote stukken komen terecht in een eeuwigdurende grote maalstroom op de oceanen.

Wereldwijd volgens cijfers uit 2017 is inmiddels 8,3 miljard ton plastic gefabriceerd. Daarvan eindigde 6,3 miljard ton als afval. En daarvan is slechts negen procent gerecycled. De overgrote meerderheid – 79 procent – ligt op steeds vollere vuilstortplaatsen of kwijnt weg als afval in het milieu.

Maar plastic is fantastisch herbruikbaar

Gebruikt plastic kan omgesmolten worden tot een nieuw plastic voorwerp. Verbranden is zonde want plastic is geen afval maar grondstof. Tot nu toe wordt 10% van het Nederlandse plastic afval gerecycled.

Er zijn veel soorten plastic. Die moeten gesorteerd worden omdat ze verschillende eigenschappen hebben. De niet biologisch afbreekbaar plastics bestaan in verschillende soorten met elk een eigen smeltpunt tussen de 120 en 280 graden. Tuinstoelen, rietjes, flessen, bloempotten zijn gemaakt van ‘PP” voluit PolyproPyleen/polyPropeen, heeft een smeltpunt tussen 160 en 166 graden.
De flexibele flesjes met frisdrank of water en voedselverpakking zijn gemaakt met PET (PolyEthylene Terephthalate). PET heeft een smeltpunt tussen de 245 en 265 graden

Selecteren van soorten kan via de internationale logo’s op plastic of d.m.v. simpele scheikundige proefjes. Zo blijven stukjes PP drijven maar zinken stukje PET.

 

Print Friendly, PDF & Email
Call Now Button
Title