skip to Main Content

Plastic vermalen, smelten, vormen

Hergebruik van plastic

Van onbenut plastic naar zinvol en mooi nieuw product.

Mooizooi krijgt veel plastic aangeleverd. Soms zoveel dat het jaren zou duren voordat klanten alles hebben gekocht. Ondertussen raakt het magazijn vol.

Daarom gaat Mooizooi van dat restpartij-plastic of afval-plastic nieuwe nuttige voorwerpen maken.

Sorteren

De eerste stap is het sorteren van de verschillende plastic soorten. De belangrijkste reden is dat elke soort zijn eigen smeltpunt heeft. En niet goed hecht als ze gemengd worden.

Sommige plasticsoorten zijn maar eenmaal te gebruiken of vallen onder zeldzamer voorkomende soorten (PMMA, PC, ABS, SAN, PEI, POM, PEEK) Of het is afbreekbaar plastic van bio-materiaal zoals mais. (Het vereist dan vaak warmte en enige tijd om af te breken.)

Wilt u plastic brengen?

Wilt u zeker weten dat uw afval-plastic hergebruikt wordt en omgesmolten tot een nuttig voorwerp? Kom dan uw plastic afleveren bij mooizooi. (Tenzij er statiegeld op zit natuurlijk.)

Wij vragen (voorlopig) om alleen PET1 en HDPE2 plastic in te leveren die u herkent aan het driehoek- logo met een 1 en met een 2.

Graag leeg, schoon en droog inleveren. Zo mogelijk de dop los maken (wel inleveren) dan kan eventueel vocht verdampen.

Dan maken wij er iets moois van. Bij voorbaat dank.

  1. PET-flessen zijn doorzichtig en flexibel en worden gebruikt voor  frisdranken (bijv. SPA-water) en andere vloeistoffen, ook wel als verpakking voor cosmetica, vloeibare zepen, afwasmiddel, schoonmaakmiddelen, of medicijnen.
  2. HDPE is een stug, sterk en ondoorzichtig waterafstotend plasticsoort die vooral wordt gebruikt voor bijvoorbeeld frisdranken en shampoo. Daarnaast ook voor speelgoed, emmers, kratten of onderdelen van een auto. Maar ook voor slap plastic als vuilniszakken en plastic tasjes.

Vermalen in de Shredder

Vaak staat op plastic een code, een nummer in een driehoek, (zie hierboven) waarmee wordt aangegeven welke plasticsoort het betreft. Soort wordt bij soort gezocht en daarna in de Shreddermachine vermalen tot kleine vlokken. Bovendien wordt zoveel mogelijk kleur bij kleur gesorteerd. 

 

Smelten en vormen van plastic

 

De vermalen plastic vlokken zijn nu grondstof om verwerkt te worden in een andere machine. Verwerken betekend smelten en vormen.

 injectiemachine

 

In de injectiemachine-buis (zie hieronder) kunnen de kleine stukjes plastic verhit worden en in een mal geïnjecteerd worden voor een plastic eindproduct.

Door het mengen van kleuren kunnen gemarmerde  creaties ontstaan.

Plastic is niet altijd fantastisch

Het verhaal over plastic is niet altijd fantastisch, al is het prachtige uitvinding om van aardolie plastic te maken voor vele handige toepassingen. Het probleem is dat het er honderden jaren over doet om volledig te vergaan; dus is plastic zwerfafval een groot probleem. Veel plastic wordt keurig bij het afval gegooid maar wordt daarna niet gescheiden van ander afval en verbrand.

Helaas komt veel plastic ook terecht in de natuur en in de maag van dieren. Plastic dat in zee komt valt zeer langzaam uiteen in kleine stukjes microplastics maar vergaat de eerste honderden jaren niet maar wordt gegeten door vissen, de grote stukken komen terecht in een eeuwigdurende grote maalstroom op de oceanen.

Wereldwijd volgens cijfers uit 2017 is inmiddels 8,3 miljard ton plastic gefabriceerd. Daarvan eindigde 6,3 miljard ton als afval. En daarvan wordt slechts negen procent gerecycled. De overgrote meerderheid – 79 procent – ligt op steeds vollere vuilstortplaatsen of ligt als vervuilend afval in het milieu.

 U kunt “Doe Het Lekker Zelf-dozen” bestellen en laten bezorgen. In de winkel is een ruimte met “Eigen Producten” upcycling design gemaakt met materiaal uit de winkel. Kinderpartijtjes en workhops worden op aanvraag georganiseerd.

Print Friendly, PDF & Email
Call Now Button
Title